
September 24, 1975 

The Honorable Oscar B. McInnis 
Criminal District Attorney 
Hidalgo County 
Edinburg, Texas 

Opinion No. H- 698 

Re: Whether a mayor may serve 
as county chairman of a political 
executive committee. 

Dear Mr. McInnis: 

You have requested our opinion regarding whether a mayor may serve 
as county chairman of a political party executive committee. 

Section, 3 of article 3.04 of the Texas Election Code provides as follows: 

No one shall act as chairman or as member of any 
district, county, or city executive committee of a 
political party who is not a qualified voter, or who 
is a candidate for public offic:e, or who holds any 
office of profit or trust, either under the United 
States or this state, or any city or town in this state. 

In Attorney General Opinion M-1121 (1972), ,this ‘Office~held that section 3 
violates article 1, section 3 of the Texas Constitution and the Fourteenth 
Amendment to the United States Constitution; The Attorney General reached 
this conclusion because he was: 

unable to discern any compelling state interest which 
is served by making the statute applicable to the 
chairman and members of a district, county, or city 
executive committee of a political party and not applicable 
to the chairman or members of a State executive committee 
or any other officer of a political party. 
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Opinion M-1121 applied the “compelling state interest” test to 
determine the validity of section 3. The United States Supreme Court has 
held, however, that the “compelling state interest” test is applicable only 
when “fundamental rights” are involved. When non-fundamental rights are 
at issue, the test is “whether the challenged state action furthers a legiti- 
mate state purpose or interest, ” or whether the statute bears a “rational 
relation to a legitimate state interest. ‘I San Antonio Independent School 
District v. Rodriguez., 411 U.S. 1 (1973); Starns v. Malkerson, 326 F. Supp. 
234 (1970). See also Kramer v. Union Free School District No. 15, 395 
U.S. 621, 627-28 (1969); McGowan V. Maryland, 366 U.S. 420, 425 (1961). 

The Supreme Court has held that the right to candidacy is not a funda- 
mental right. Bullock V. Carter, 405 U.S. 139,142-43 (1972). See also 
Adams v. Askew, 511 F. 2d 700, 703 (5th Cir., 1975), We believe that the 
non-fundamental status of the right to candidacy is applicable to the right to 
act as a chairman or member of a political party executive committee. 

We believe that it was reasonable for the Legislature, for purposes 
of proscribing the holding of certain political positions by public officers, to 
draw a distinction between, on the one hand, membership on a State executive 
committee, and, on the other, membership on a district, county or city 
executive committee. The Legislature might reasonably have concluded that 
political affiliations by public officers on a local level could result in a sub- 
stantially greater potential for abuse of those public offices than would such 
political affiliations on a statewide level. We believe that the Legislature 
has a legitimate interest in maintaining the integrity of public institutions, 
and that the means chosen in this instance bears a rational relation to that 
purpose. 

In Broadrick v. Oklahoma, 413 U.S. 601 (1973), the Supreme Court 
upheld an Oklahoma statute which, inter alia, prohibited only classified state 
employees from being members of a national, state or local committee of a 
political party. The Court declared that: 
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. . . the legislature must have some leeway in 
determining which of its employment positions 
require restrictions on partisan political activities 
and which may be left unregulated. . . . . Ahd a’state 
can hardly be faulted for attempting to limit the 
positions upon which such restrictions are placed. 
413 U.S. at 607, fn. 5. 

It is therefore our opinion that section 3 of article 3.04 bears a rational 
relation to a legitimate state interest, and, as such, does not violate the 
Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment. 

Opinion M-1121 also held section 3 of article 3.04 to be in violation 
of article 1 section 3 of the Texas Constitution, which provides: 

All free men, when they form a social compact, have 
equal rights, and no man, or set of men, is entitled 
to exclusive separate public emoluments, or privileges, 
but in consideration of public services. 

The basis of this conclusion was the Supreme Court’s decision in Burroughs 
v. Lw 181 S. W. 2d 570 (Tex. Sup., 1944) and the Court of Criminal Appeals 
opinion in Rucker v. State, 342 S. W. 2d 325 (Tex. Crim. App. : 1961), neither of 
which articulate any standard different from those imposed by the federal Con- 
stitution. In Burroughs v. Lyles, B, the Supreme Court held that: 

. . . the Legislature has the power to adopt any classifi- 
cation it sees fit, provided there is a reasonable basis 
for such classification. 181 S. W. 2d. at 574. 

Since, as we have indicated, we believe that there is a reasonable basis for 
the classification provided by section 3 of article 3.04, it is our opinion that 
the statute does not contravene article 1, section 3 of the Texas Constitution. 
Accordingly, a mayor may not act as county chairman of the executive committee 
of a political party. Attorney General Opinion ~MYl121-,is oeerruled, t,o the 
extent of conflict with this Opinion. 
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SUMMARY 

A mayor may not serve as county chairman of 
the executive committee of a political party. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

L, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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