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AURTIN. TEXAS 78711 

May 30, 1975 

The Honorable Bevington Reed 
Commissioner, Coordinating Board 
Texas College and University System 
P. 0. Box 12788, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H- 620 

Re: Applicability of the Texas 
Antiquities Code to proposed 
demolition of buildings by the 
Ilrllas Community College. 

Dear Dr. Reed: 

You have requested our opinion concerning the applicability of the 
Texas Antiquities Code, article 6145-9, V. T. C. S., to three structures 
owned by the Dallas County Community College District. Specifically 
your questions are: 

(1) Is section 6 of article 6145-9 overbroad, 
vague, undefinable, and without ascertainable limits 
and hence unenforceable, and does it constitute the 
taking of property without due process of law in 
violation of the State and Federal Constitutions? 

(2) Is the Dallas County Community College 
District required to obtain a permit from the 
Texas Antiquities Committee before demolishing 
the three westernmost structures of the El Centro 
College complex, Dalla,s, Texas, in view of the 
undisputed fact that the present El Centro building 
program was approved and begun in 1973 and that 
by April 8. 1975, when said buildings were placed 
on the National Register 90% of the funds allocated 
for the project had been committed in contracts? 

\ p. 2741 



- . 

The Honorable Bevington Reed page 2 (H-6201 

(3) If a political subdivision of the State of 
Texas such as the Dallas County Community College 
District, complies with the requirements of Article 
5421q, Texas Revised Civil Statutes, and in making 
its decision to demolish certain structures finds that 
there are no feasible alternatives to the removal of 
said structures, and no petition for review of said 
decision is made within the thirty days required by 
Section 3 of said statute, does that political subdivision 
nonetheless still have to obtain a demolition permit 
from the Texas Antiquities Committee? 

(4) Does Article 6145-9 (the Texas Antiquities 
Code), and in particular its Section 6, apply to the 
buildings’at hand, since said buildings have no 
connection to prehistoric and historical American 
Indian or aboriginal campsites, dwellings, and 
habitation sites? 

Your first question concerns the scope of article 6145-9, and its 
constitutionality. Section 6 provides: 

All other sites, objects, buildings, artifacts, 
implements, and locations of historical, archeological, 
scientific, or educational interest, including but 
expressly not limited to, those pertaining to prehistoric 
and historical American Indian or aboriginal campsites, 
dwellings, and habitation sites, their artifacts and 
implements of culture, as well as archeological sites 
of every character that are located in, on or under the 
surface of any lands bebnging to the State of Texas or 
by any county, city, or political subdivision of the 
state are hereby declared to be State Archeological 
Landmarks and are the sole property of the State of 
Texas and all such sites or items located on private lands 
within the State of Texas in areas that have been desig- 
nated as a “State Archeological Landmark” as hereinafter 
provided, may not be taken, altered, damaged, destroyed, 

p. 2742 



The Honorable Bevington Reed - page 3 (H-620) 

salvaged, or excavated without a permit from, or 
in violation of the terms of such permit of, the 
Antiquities Committee. (Emphasis added). 

We need not reach the question of whether the State may take 
ownership of property from its political subdivisions without providing 
compensation, for your request concerns only the designation of Archeological 
Landmarks and the permit reqtirement., These provisions operate independently 
of the clause declaring such Landmarks “the sole property of the State of Texas. ” 

A permit requirement for the construction of buildings is a common 
exercise of the State’s police power. Meserole v. Board of Adjustment City of 
Dallas, 172 S. W. 2d 528 (Tex. Civ. App. -- Dallas 1943,no writ); City of Dallas 
v. Meserole, 155 S. W. 2d 1019 (Tex. Civ. App. -- Dallas 1941, writ ref. ‘d., 
W. o. m.); see Moody v. City of University Park, 278 S. W. 2d 912 (Tex. Civ. 

APP. -- Dxs 1955, writ ref’d n. r. e.). A state’s police power to protect 
the general welfare of its citizens has consistently been held to extend to the 
preservation of historic sites. Opinion of the Justices to the Senate, 128 
N. E. 2d 557 (Mass. 1955); City of Santa Fe v. Gamble - Skogmo, Inc., 389 
P. 2d 13 (N.M. 1964); City of New Orleans v. Levy, 64 So. 2d 798 (La. 1953); 
Rebman v. City of Springfield, 250 N. E. 2d 282 (App. Ct. Ill, 4th Dist. 1969); 
C_r., Mavor and Citv Council of Baltimore v. Mano Swartz, Inc., 299 A. 2d 
828 (Md. 1973). Maher v. City of New Orleans, 371 F. Supp. 653 (E. D. La. 
1974). 

In City of Dallas v. Crownrich, 506 S. W. 2d 654 (Tex. Civ. App. -- 
Tyler 1974, writ ref’d. n. r. e.), the Court held: 

A city such as Dallas would be entitled under its 
zoning auth0rit.y to zone a particular area as a 
historic district. 

The Texas Supreme Court has recognized the governmental interest in the 
preservation of historic sites and the application of the Antiquities Code thereto. 
San Antonio Conservation Soc,iety, Inc. v. City of San Antonio, 455 S. W. 2d 
743 (Tex. Sup. 1970). In addition, 
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The government under its police power always 
has the right to enact any and all legislation that 
may be reasonably necessary for the protection of 
the health, safety, comfort, and welfare of the public. 
Ek.parte Thomas, 174 S. W. 2d 958, 960 (Tex. Sup. 1943). 

Accordingly, it is our opinion that the designation of sites of historic interest 
as State Archeological Landmarks and the permit requirement of the Antiquities 
Code are valid exercises of the State’s police power. As such, no compensation 
is necessary for,losses resulting from the operation of the Act. State v. City 
of Austin, 331 S. W. 2d 737 (Tex. Sup. 1960); Town of Ascarate v. Villalobos, 
223 S. W. 2d 945 (Tex. Sup. 1949); Ellis v. Citv of West Universitv Place, 175 
S. W. 2d 396 (Tex.Sup. 1943). It is therefore our opinion that the Antiquities 
Code’s designation of historic sites as State Archeological Landmarks and its 
permit requirement are not unconstitutional as a taking of property without 
just compensation. 

There might, however, be particular instances 
in which decisions of the [Committee], because 
of peculiar hardship and remoteness from the 
legitimate purposes of the act, would be unconsti- 
tutional applications of it. Opinion of the Justices 
to the Senate, supraat 562. 

Indeed, there may be circumstances in which a site is of such slight historic 
interest and of such little utility that the denial of a permit would amount to 
an unreasonable and arbitrary exercise of the Committee’s power. Whether 
this is the case in this instance is a question of fact which can not be resolved 
in an opinion of this office. 

The second facet of your first question concerns the limits of the Act’s 
description of State Archeological Landmarks. Since your request pertains 
to sites of “historic interest, ” we will limit our discussion to the proper 
definition of that term. While the Antiquities Code contains no definition of 
“historic interest, ” 

[i]t is a settled rule of statutory interpretation that 
statutes that deal with the same general subject 
. . . are considered as being in pari materia . . . 
and [are to be] construed together. 53 Tex. Jur. 2d 
Statutes, $186, p. 280, 281, citing among other 
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authorities, County School Trustees of Orange 
County v. District Trustee.9 of Prairie View 
Common School Dist. No. 8, 153 S. W. 2d 434 
(Tex.Sup. 1941); Dallas County v. Lockhart, 96 
S. W. 2d 60 (Tex. Sup. .1936); Love v. City of 
Dallas, 40 S. W. 2d 20 (Tex. Sup. 1931). 

Article 6145, V. T. C. S., creates the Texas Historical Commission. We 
believe that references to “historic interest” in the Antiquities Code should 
be defined by examination of article 6145, for both provisions relate to the pre- 
servation of historic sites. Section 12 of article 6145 gives the Historical Com- 
mission the responsibility for marking sites significant in Texas and American 
history. Section 15 authorizes the Commission to certify the worthiness of 
preservation of historic sites. Section 9 designates the Commission as the 
administrator of the National Historic Preservation Act of 1966, 16 U.S. C. 

§ 470, et seq. Section 470a of that Act provides for a.national register of 
sites significant in American history. In our view, the term “historic interest” 
as contained in the Antiquities Code contemplates some governmental recog- 
nition of such interest and specifically those indicia referred to in article 
6145. Accordingly, it is our opinion that a site of “historic interest” under 
the Antiquities Code is a site which has been designated with a Texas Historical 
Marker, certified as worthy of preservation under section 15 of article 6145, 
or which is listed on the National Register pursuant to 16 U.S. C. §470a. By 
reference to article 6145, the term “historic interest” is given ascertainable 
limits and in our view the term is therefore not impermissibly vague. 

Your second question concerns the effect of contracts entered prior to the 
inclusion of these buildings on the National Register. Section 6 of the Anti- 
quities Code prohibits the destruction of a State Archeological Landmark 
without a permit from the Antiquities Committee. The buildings became 
Landmarks on April 8, 1975, when they were listed on the National Register. 
Accordingly, they may not be destroyed without a permit. See, Attorney 
General Opinion H-250 (1974). Whether the denial of a permTin this instance 
would unconstitutionally impair these obligations would depend on factual 
matters not now before us. 

Your third question concerns whether a political subdivision must obtain a 
permit from the Antiquities Committee notwithstanding its prior compliance 
with article 5421q, V. T. C. S. In our opinion the two statutory provisions 
operate independently of one another. Article 5421q provides for a public hearing 
prior to the taking or use of any public land designated as a park, recreation 
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area, scientific area, wildlife refuge, or historic site, presumably to 
allow local residents to participate in the decision. The Antiquities Code 
is an exercise of the police power of the State to protect the general welfare 
of the entire State by preserving historic sites. Neither provision recog- 
nizes the other as superior, therefore both statutory procedures must be 
utilized. 

Your fourth question concerns the applicability of the Antiquities Code 
to sites other than those connected to “prehistoric and historical Am,erican 
Indian or aboriginal campsites, dwellings, and habitation sites. ” Section 6 
of the Antiquities Code provides a clear answer to this question; its applica- 
tion is “expressly not limited to” these sites. 

SUMMARY 

The Antiquities Code’s designation of State Archeological 
Landmarks and its requirement of a permit prior to their 
destruction is a valid exercise of the State’s police power and 
no compensation need be made for losses incident thereto. In 
a particular instance a site may be of such slight historic 
interest and little utility that a denial of a permit would con- 
stitute an unreasonable and arbitrary exercise of the Committee’s 
power. Whether this is the case in this instance involves queetiona 
of fact upon which we cannot rule. 

Sites of “historic interest” as contained in the Antiquities 
Code are those bearing a Texas Historical Marker, those 
certified by the Historical Commission as worthy of preser- 
vation, and those included on the National Register. Accordingly, 
the term “historic interest” is not ‘imp elmi‘ssibly vague. 

The Dallas Community College District must obtain a permit 
from the Antiquities Committee for the demolition of the three 
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19th Century bui,ldings involved, notwithstanding the 
existence of contracts for their destruction. Whether 
refusal of a permit would unconstitutionally impair 
the obligations of contracts would depend on factual 
matters not before US. 

The procedures of article 5421g, V. T. C. S., and 
those of the Antiquities Code are independent; both 
statutes must be satisfied. 

The application of the Antiquities Code is not 
limited to prehistoric and historical American Indian 
or aboriginal campsites, dwellings, and habitation 
sites. 

Very truly yours. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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