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Re: Interrelationship of 
acts regulating landscape 
architects (Art. 249c, V. T. C. S. ) 
and plumbers (Art. :6343-101, 
V. T.C.S.) : 

Dear Mr. Clark: 

You have asked our opinion on questions involving landscape 
architects. Your first question asks: 

Does Section 4(a) of Article 249c, authorizing 
“procedural rules and regulations . . . setting 
standards governing the connections to any public ‘~ 
or private water supply by a landscape irrigator” 
have the effect of authorizing landscape irrigators 
to install or repair such connections without a 
license under the Plumbing License Law? 

Section 4(a) of article 249c, V. T. C. S., provides in part: 

The board shall promulgate procedural rules 
and regulations, consistent with the provisions of this 
Act, to govern the conduct of its business and proceedings, 
and setting standards governing the connections to any 
public or private water supply by a landscape irrigator. 
Notwithstanding any other provision of this Act, the 
board shall not have any power or authority to amend 
or enlarge upon any provision of this Act by rule or 
regulation or by rule or regulation to change the 
meaning in any manner whatsoever of any provision 
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of this Act or to promulgate any rule or regula- 
tion which is in any way contrary to the underlying 
and fundamental purposes of this Act or to make any 
ru1.e or regulation which is unreasonable, arbitrary, 
capricious, illegal, or unnecessary. 

Section 14 of the Plumbing License Law of 1947, article 6243-101, 
V. T. C. S., prohibits a person from engaging in, working at or conducting 
the business of plumbing unless such person is the holder of a valid 
plumber’s license. For purposes of the Plumbing License Law of 1947, 
plumbing is defined in section 2 of that Act as meaning and including: 

(1) All piping, fixtures, appurtenances and 
appliances for a supply of water or gas, or both, 
for all personal or domestic purposes in and about 
buildings where a person or persons live, work 
or assemble; all piping, fixtures, appurtenances 
and appliances outside a building connecting the 
building with the source of water or gas supply, or 
both, on the premises, or the main in the street, 
alley or at the curb; all piping, fixtures, appurtenances, 
appliances, drain or waste pipes carrying waste water 
or sewage from or within a building lo the sewer service 
lateral at the curb or in the street or alley or other 
disposal terminal holding private or domestic sewage: 

(2) the installation, repair and maintenance of all 
piping, fixtures, appurtenances and appliances in and 
about buildings where a person or persons live, work 
or assemble, for a supply of gas, water, or both, or 
disposal of waste water or sewage. 

Whether’ the installation or repair of a water connection by a 
landscape architect constitutes pumbing is a question of fact which must 
be determined according to the circumstances of each case. This office 
cannot resolve such disputes. To the extent that a particular action might 
constitute plumbing under the definition given that term by the Legislature, 
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the Board of Landscape Architects is not permitted to promulgate a rule 
which would empawer its licensees to perform that activity without a 
plumbers license. Section 12 of article 249~ prohibits a construction 
of the landscape architects act which repeals or amends a law affecting 
or regulating another profession. 

Your second question inquires about the effect of the majority 
rights law upon the minimum age established by section 5a of article 
249~. Article 5923b extended the “rights, privileges and obligations 
of a person who is 21 years of age ” to all persons at least 18 years of 
age. Except for one unrelated exception specified in the Act, the 
statute provided that any “law, rule, regulation, or ordinance which 
extends a right, privilege, or obligation to a person on the basis of 
a minimum age of 21, 20 or 19 years shall be interpreted as prescrib- 
ing a minimum age of 18 years. ” We have held previously that this 
statute extends to persons 18 years of age all the rights formerly 
granted to persons 21 years of age. Attorney General Opinion H-82 
(1973). 

It is our opinion that section 5a of article 249c, establishing 21 
as the minimum age to apply for a landscape architects license, is 
controlled by article 5923b, and that a person who meets all the other 
requirements set forth in the statute may apply for and obtain a landscape 
architect’s license if he is at least 18 years old. 

SUMMARY 

The Texas State Board of Landscape Architects 
may not authorize its licensees to perform plumbing 
acts without a plumbing license. Whether the installa- 
tion or repair of water connections constitutes 
plumbing is a fact question which depends on the 
circumstances of each case. This office cannot 
resol.ve such disputes. A person is eligible to be 
l.icensed as a landscape architect at the age of 
eighteen. 

ry truly yours, 

General of Texas 
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APPROVED: 

u A 
DAVID M. KENDALL, First kssistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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