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Dear Mr. Caldwell: 

You have asked our opinion on the following question: 

Is a residence owned by a duly organized church 
eligible to be exempted from State and County Ad 
Valorem Taxes, said residence being used exclusively 
by the minister of music of said church, 

You have advised us that the church in question owns one residence 
occupied by its minister. According to your letter: 

It has purchased land and built additional residence 
which is being used by the minister of music of said 
church. The total property used by both residences 
is less than one acre of land. The minister of music 
is a full time hired employee of the church who is 
completely in charge of all religious music and other 
religious activities. The property yields no revenue 
whatever to the church. The property consists of 
only what is reasonably necessary for a dwelling place 
for the minister of music. 

Section 2 of Article 8 of the Texas Constitution provides in part: 
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(a) All occupation taxes shall be equal and 
uniform upon the same class of subjects within 
the limits of the authority levying the tax; but the 
legislature may, by general laws, exempt from 
taxation public property used for public purposes: 
actual places of religious worship, also any 
property owned by a church or by a strictly religious 
society for the exclusive use as a dwelling place for 
the ministry of such church or religious society, and 
which yields no revenue whatever to such church or 
religious society; provided that such exemption shall 
not extend to more property than is reasonably 
necessary for a dwelling place and in no event more 
than one acre of land; 

. . . 

The Legislature has enacted two general laws exempting certain 
church property from ad valorem taxation. 

The most inclusive statute is Article 7150, V. T. C. S., which in 
its Section 1 provides in part: 

The following property shall be exempt from 
taxation, to-wit: 

1. Schools and Churches. --Public school houses 
and actual places of religious worship, also any 
property owned by a church or by a strictly religious 
society, for the exclusive use as a dwelling place for 
the ministers of such church or religious society, the 
books and furniture therein and the grounds attached 
to such buildings necessary for the proper occupancy, 
use and enjoyment of the same, and which yields no 
revenue whatever to such church or religious society; 
provided that such exemption as to the dwelling place 
for the ministers shall not extend to more property 
than ,is reasonably necessary for a dwelling place and in 
no event more than one acre of land . . . . 
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More recently the Legislature has enacted Article 7150b, V. T. C. S., 
which, in its entirety, reads: 

There is hereby exempted from taxation any 
property owned exclusively and in fee by a church 
for the exclusive use as a dwelling place for the 
ministry of such church and which property yields 
no revenue whatever to such church: provided that 
such exemption shall not extend to more property 
than is reasonably necessary for a dwelling place 
and in no event more than one acre of land: and 
provided further that the fact that the ministry uses 
a portion of the dwelling as their study, library or 
office shall not prevent the property from being 
considered as being used exclusively as a dwelling 
place. For purposes of this Act, “church” includes 
a strictly religious society: and “ministry of such 
church” means these persons whose principal 
occupation is that of serving in the clergy, ministry, 
priesthood or presbytery of an organized church or 
religion, whether they are assigned to a local church 
parish, synagogue, cathedral or temple or to some 
larger unit of the church organization and whether 
they perform administrative functions or not. 

In City of Houston v. South Park Baptist Church, 393 S. W. 2d 
354 (Tex. Civ. App., Houston 1965, err. ref’d.) the question was whether 
a home used by the church’s Education Minister was exempt. The court 
never decided that question because it first held that both Article 7150 
and Article 7150b (which the court said provided nothing substantially 
different from the Constitution and Article 7150) had reference to only 
one dwelling. 

In 1970 the Texas Supreme Court, in McCreless v. City of San 
Antonio, 454 S. W. 2d 393 (Tex. 1970), although faced with a somewhat 
different question, found it necessary to re-examine and overrule its 
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decision in the South Park Baptist case. It concluded that Article 7150b 
was broader than Article 7150, and was within the authority extended to 
the Legislature by the Constitution. 

The general power given the Legislature to 
exempt any property owned by a church for ex- 
clusive use as a residence for its ministry carries 
the particular and esaential power of determining 
who, and what activities, shall constitute the ministry 
of the church. (454 S. W. 2d at 395) 

The court indicated that a church could be entitled to tax exempt status 
for more than one residence. And see Attorney General Opinion M-217 
(1968). 

Since it appears from the facts you present that the minister of 
music is part of the ministry of this church, it is our opinion that under 
the McCreless ruling of the Supreme Court a dwelling place furnished 
for his use may qualify for tax exempt status provided the other require- 
ments of the statutes are met. 

SUMMARY 

A dwelling furnished by a church for its 
minister of music, in addition to one furnished 
its minister, may qualify for tax exempt status 
under Article 7150 and Article 7150b, V. T,. C. S. 

Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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APPROYED: 

Opinion Committee 
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