
TIME A'HTORSEY GENERAL 
OFTEX.~S 

AlTORNRY CRNERAI. 

July 11, 

The Honorable Bevington Reed 
Commissioner, Coordinating Board 

Opinion No. H- 61 

Texas College and University System 
P. 0. Box 12788, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Re: Tuition to be charged by 
Junior College Districts 
to persons living in and 
out of the college district. 

Dear Commissioner Reed: 

You have requested the opinion of this office on the following questions: 

“1. Can the Board of Regents of a junior college 
district legally set two different ‘out-of-district’ 
tuition charges: one charge to those of its students 
who reside in another junior college district and 
another charge to students who do not live in a 
junior college district (but who are Texas residents)? 

"2. Can the Board of Regents of a junior college 
district set a tuition charge for extension classes 
taught outside the district at a rate different from 
that charged students in classes taught inside its 
district? ” 

Junior College Districts are governed by Chapter 130 of the Texas 
Education Code, and other provisions. Section 130.004 (all references 
are to the Texas Education Code unless otherwise stated) classifies junior 
colleges as public junior college and junior college divisions of a regional 
college. Your questions pertain to the junior college district, and not the 
regional college district. Accordingly we restrict our answers to the powers 
of the governing board of a junior college district. 

Chapter 54 governs Tuition and Fees. Section 54. 002 provides: 

“The provisions of this chapter apply to all 
institutions of higher educations, except that as to 
junior colleges this chapter applies only to the 
extent provided by Section 130.003(b) of this code.” 
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Section 130.003(b) provides in part: 

“To be eligible for and to receive a proportionate 
share of the [state appropriation for public junior 
colleges], a public junior college must: 

. * . 

(4) collect, from each full-time and 
part-time student enrolled, matriculation 
and other session fees in the amounts re- 
quired and provided by law for other state- 
supported institutions of higher education, 
except that the amount charged non-residents 
need not be greater than the amount so re- 
quired by law on Janaury 1, 1971; . . . ‘I 
(Emphasis added) 

Prior to 1969, Article 2815j-2, V. T. C. S., provided in part: 

“It shall be mandatory that each institution [public 
junior college] participating in the funds herein pro- 
vided shall collect from each full-time student enrolled, 
matriculation and other session fees not less than the 
amounts provided for by law and by other State-supported 
institutions of higher learning for full-time students and 
shall collect proportionate amounts for students taking 
less than a full time load. ” (Emphasis added) 

In 1969 the Legislature adopted Titles 1. 2 and 3 of the Texas Education 
Code. Title 3 at that!ime consisted solely of Chapter 51, Public Junior 
Colleges. Acts 1969, 61st Leg., p. 2755, Ch. 889, instituted the initial 
change in language seen i,n the emphasized portions of the a~bove quoted 
provisions. Sectl,on 2 of the 1969 enactment specifically repealed Article 
2815j-2, V. T. C. S. It is our opi:ni.on that the change in language evidences 
a change in intent by the Legislature, a,nd that a public junior college may 
qualify for participation in the distribution of State moneys appropriated 
pursuant to 5 130.003 only by cha.rging such matriculation and other session 
fees as are required and provided by law for other state-supported insti- 
tutions of higher education, i. e., as are provided by Chapter 54. Such a 
reading of $ I30. 003(b) is in harmony with the language of § 54.002, quoted 
above. 
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A public junior college which charges a greater tuition of a Texas 
resident than that authorized by $ 54.051 is disqualified just as is one 
which charges a lesser tuition. Since $ 54. 051 does not differentiate 
tuition rates on where a Texas resident is residing tiithin the State,, 
it is our opinion that any public junior college doing so thereby disqualifies 
itself from participation in distribution of $130. 003 funds. This !.s true 
regardless of whether the tuition and fees are for courses at the central 
campus or for courses taught at an extension facility established under 
§ 130.086. 

There remains the question of whether the governing board of a junior 
college distri~ct which is willing to forfeit its share of $130. 003 funds may 
establish such tuition charges. As provided in 5 54.002, the statutory 
tuition rates of $ 54. 051 do not apply to junior colleges except to the extent 
that conformity thereto is prerequisite to eligibility for 5 130. 003 State 
funds. These two provisions taken together imply that the governing board 
of a junior college district otherwise is empowered to establish tuition fees 
at such levels as it sees fit. Section 130. 002 supports this conclusion. It 
provides as follows: 

“All authority not vested by this chapter 
or by other laws of the state in the coordinating 
board or in the Central Education Agency is re- 
served and remined locally in each of the respec- 
tive public junior college distrtcts or in the 
governing boards of such junior colleges as pro- 
vided in the laws a,pplicabIe. ” 

See also § 61. 060. An examination of the statutes govern:ng the Coordinat:ing 
Board (Chapter 61) reveals no power to fix public junior college tuition rates, 
although the Board is requi.red to recommend to the Governor and the Legis- 
lative Budget Board tuition policies for public junior colleges ($ 61. 059d). We 
can find no provisions establishing tilition schedules for p&lic junior colleges 
in the case where § 51. 051 does not apply, nor any provision specific:ally 
authorizing some body other than the governing board to fix such fees. 

It is therefore, our opinion that the governing board of a public junior 
college may establish such tuition schedules as set forth in your two questi~ons, 
but that by dcing so it would disqual.ify such district from partici,pation in the 
distribution of 5 130.003 funds. See Attorney General Opinion M-940 (1971j. 
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SUMMARY 

Nothing contained in the Texas Education Code would 
limit the right of the public junior colleges to charge 
more tuition to non-residents of their district than to 
residents, except that by charging different fees, the 
colleges would disqualify themselves from receiving 
State funds under $130.003(b). Texas Education Code. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APP,R&ED: 

Opinion Committee 
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