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Dear Mr. Benardino: 

You have submitted to us the original request you received from 
the Honorable Lynn Coker, County Judge of Montgomery County,for your 
opinion concerning local option elections; your response to Judge Coker; 
and your authorities submitted to us with your request for our opinion. 

Based on these instruments it is our understanding that Montgomery 
County is divided into four precincts. 

Precinct 1 is wet for the legal sale of all alcoholic beverages, in- 
cluding mixed beverages, the most permissive status allowed. [Article 
666-40 (b) (7), V. T. P. C. ] 

Precinct No. 2 is wet for the sale of beer. [Article 666-40 (b) (2)]. 
On August 5, 1972, an election a.as held under Article 666-40 (b) (7) for or 
against the legal sale of all alcoholic beverages including mixed beverages. 
The majority cast their votes against the proposition. 

The only information given with reference to Precinct No. 3 is that 
on April 5, 1972, an election was held in the incorporated city of Magnolia 
under Article 666-40, $ (b) (I), for or against the legal sale of beer foroff- 
premises consumption only, with a majority of the voters casting their votes 
against the propostition. However, Precinct No. 3 is wet for the legal sale 
of all mixed beverages. 

We have no information concerning Precinct No. 4. 
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Apparently petitions have been circulated (1) in Montgomery County 
requesting the Commissioners Court to call a county-wide election pursuant 
to Article 666-40 (b) (7) and pursuant to (2) in Precinct No. 3 for the same 
purpose. Your questions concern whether certain precinct voters will be 
able to vote in the county-wide election and the effect of the election on the 
local option statuts of particular governmental subdivisions should the legal- 
ization issue pass or fail. 

Question No. 1: 

“Due to the fact that Justice Precinct No. 2 
voted on this same issue less than a year ago, would 
the voters of Precinct No. 2 be able to vote in the 
county-wide election? ” 

Which political subdivisions can hold local option elections is determined 
by Article 16, 5 20, Constitution of Texas, as interpreted in Myers v. Martinez, 
320 S. W. 2d 862, (Tex. Civ.App., San Antonio, 1959), err. ref., n. r. e., 326 
S. W. 2d 171 (Tex. 1959), where the Court of Civil Appeals said: 

0 . . . counties, justice’s precincts and incorporated 
cities or towns should be on equal footing, and that by 
complying with the provisions of the law either of them 
might hold an election at any time to either ‘legalize’ 
or ‘prohibit’ the sale of alcoholic beverages, in keeping 
with the provisions of Sec. 40, art. 666, Vernon’s Ann. 
Penal Code. . . . ” (320 S. W. 2d at 866). 

The only limitation is that an election for the same purpose in the 
same area must not be held oftener than once a year as is provided by 
Article 666-32 which reads: 

“No subsequent election upon the same issue shall 
be held within one year from the date of the last 
preceding local option election in any county, 
justice precinct, or incorporated city or town. ” 
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There is no exception either constitutional or statutory that pro- 
hibits voters of a precinct who within the last year cast their votes 
against the legalization issue to vote on the same issue in a county-wide 
local option election. In fact, if only a portion of the county were per- 
mitted to vote in the county-wide election, such election would probably 
be void. See Patton v. Texas Liquor Control Board, 293 S. W. 2d 99 
(Tex. Civ.App. 1956, error ref., n. r. e.). 

Thus, under the plain language of the Texas Constitution and Statutes, 
the qualified voters resident in Precinct No. 2 are entitled to vote in a 
county-wide local option election along with the other qualified voters of 
the county. 

A,ttorney General Opinions No. WW-945 (1960) and WW-976 (1960) 
support the proposition that all eligible voters in Precinct No. 2 would be 
able to vote in a county-wide election even though they voted on the same 
issue less than one year ago. 

Question No. 2: 

“If the election on a county-wide basis carries 
for the legal sale of all alcoholic beverages including 
mixed beverages, would Precinct No. 2 be wet for all 
purposes or would the Attorney General’s Opinion No. 
286 apply and Precinct No. 2 remain as is? IV 

The term “local option” is well understood by the voters of Texas. 
A local option election is a clear, valid declaration of the will of the voters. 
The Supreme Court in Houchins v. Plainos, 110 S. W. 2d 549(Tex.I,937),held 
that the Constitution provides the exclusive means by which the issue of 
prohibition or legalization of alcoholic beverages should be decided. 

Under Texas case law, a local option law is enforced until it has 
been voted out by a majority of the voters of the territory where the law 
was originally adopted. Myers v. Martinez, supra; Attorney General’s 
Opinion C-681 (1966); WW-945 (1960): WW-976 (1960). 
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However, under the Constitution and local option statutes, a negative 
vote on a legalization issue has no effect. The local option status of the 
governmental subdivision remains the same as it was before the election. 
See Attorney General’s Opinion No. WW-1104 (1961). It takes a positive 
vote in either a legalization or prohibitory election to establish a local 
option statuts that can not be changed subsequently except by a majority 
of the voters in the same territory. The only prohibitory effect authorized 
by statute is that no subsequent election upon the same issue in the same 
political subdivision shall be held within one year from the date of the last 
preceding local option election, Article 666-32, Vernon’s Texas Penal Code. 

In Fox v. Burgess, 302 S. W. 2d 405 (Tex. 1957), the Supreme Court 
held that a vote on issue ‘E’ against the legal sale of all alcoholic beverages 
would not preclude another election within the same year on a different issue. 

Further, Article 666-40 (i). provides: 

“No local option election may affect the sale of mixed 
beverages unless the proposition specifically mentions 
mixed beverages. .In an’y legalization or prohibitory 
local option election where any shade or aspect of the 
issue submitted involves the sale of mixed beverages, 
any other type or classification of alcoholic beverages 
which was legalized prior to such election shall remain 
legalized without regard to the outcome of said election 
on the question of mixed beverages. ” 

Since there is no local option status of Precinct No. 2 which would 
prohibit the legalization of all alcoholic beverages including mixed bever- 
ages on a county-wide basis, the local option status of Precinct No. 2 
would be the same as the county until a different result was established 
by a subsequent precinct election should there ever be one. 

Question No. 3: 

“If the Precinct No. 3 election was first and 
carried and the county-wide election last, what would 
be the status of Precinct No. 3?” 
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Since the issue of the legalization of all alcoholic drinks including 
mixed drinks, Article 666-40 (b) (7), has not been previously presented 
in Precinct 3 and assuming all the statutory and constitutional provisions 
are complied with, Precinct No. 3 would take on new local option status 
independent of the county. As discussed in Question No. I, the voters in 
Precinct No. 3 would be entitled to vote in the county-wide election. The 
county-wide election is constitutionally and statutorily authorized and 
should the election presenting the legalization issue containing Article 
666-40 (b) (7) carry, the precinct would take on the status of the county 
until the qualified voters of Precinct 3 elect to establish a different status. 

Question No. 4: 

“If either or both elections carry, will the 
incorporated city of Magnolia be wet for everything 
except beer off premises? ” 

As discussed under Question 2, a negative vote in a legalization election 
establishes no local option status nor does it have any prohibitory effect. Just 
as Precinct No. 2 and 3 would take on the status of the county, there being no 
binding local option status prohibiting such an effect, so would the city. Of 
course, the city in a subsequent election could change its local option status 
imposed by the county election by electing to do so by a majority vote. 

Question No. 5: 

“If the election on a county-wide basis fails, 
would Precinct No. 1 be dry for all purposes? ” 

Again, as previously discussed, the local option status of the county, 
justice precincts or incorporated city or town can only be changed by an affirm- 
ative vote of the majority of the people within the political subdivision. A “no” 
vote has no effect and the county and justice precinct and city would retain the 
same local option status existing before the election. The only way Precinct i’s 
local option sfatus, “wet for the legal sale of all alcoholic beverages inc,luding 
mixed beverages, ” could be changed would be for the voters in that precinct to 
change the status. 
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It has been called to our attention that in Attorney General Opinion 
No. H-34 (1973) it was stated, contrary to what we have said above, that 
a negative vote on a “for” election will render the previously wet areas 
dry. We were incorrect and to that extent Opinion H-34 is hereby modified. 

SUMMA,RY 

Where there is a county-wide local option 
election, it is unimportant that certain precincts 
had had such elections within one year. All areas 
of the county participate in the election. A negative 
vote on the election would not affect those areas of 
the county which were already wet. An affirmative 
vote would render the entire county wet. However, 
the voters of any proper area could vote their area 
dry as a subsequent election for that purpose. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPR(bVED: 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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