
Honorable J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
Aus tin, Texas 

Dear Dr. Edgar: 

Your request for 
in part as follows: 

“A person who is 
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Ret When must a person run- 
ning for the State Board 
of Education resign from 
her position as a trustee 
of a local school dis- 
trict? 

an opinion dated May 24, 1957, reads 

currently serving as trus- 
tee of an independent school district of this 
State is contemplating running for the office of 
membership on the State Board of Education. This 
person inquired: When must a person running for 
the State Board of Education resign from her posi- 
tion as a trustee of a local school district: 

n1. At the time she announces as a candi- 
date for the State Board of Education? 

“2. At the time of the Democratic Primary? * 

“3. At the time of the General Election? 

u4. At the time of taking office as a mem- 
ber of the State Board of Education?” 

We understand from your letter that the person posing 
the inquiry intends to seek the nomination of the Democratic 
Party and then as the nominee of said party, seek election to 
the State Board of Education at the next ensuing General Elec- 
tion. 

Section 9 of Article 2654-2, Vernon’s Civil Statutes, 
provides in part as follows: 

“No person who holds an office under the State 
of Texas or any political subdivision thereof . . . 
or any person engaged in organized public educa- 
tional activity, shall be eligible to serve on said 
Bdard pr be elected thereto . ” . . . 
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A school district is a political subdivision of the 
oodson Q&gD&gnt School District v Stat& 
Tex.Civ.App. 1939). Therefore, a me;ber of 'a'%%'* 

school board, pursuant to the foregoing statute, cannot serve 
on or be elected to the State Board of Education. It is clear 
that this disqualification can be removed by a timely resigna- 
tion from the school board. The primary question is when must 
such resignation occur. 

We are denied the benefit of any court decisions or 
prior opinions by this office dealing with the statute here in 
question or a statute of similar import. 

Section 5 of Article 2654-2, provides in part: 

"At the gen ral clew in 1950 there shall 
be glected, in conformity with the general elec- 
tion laws of this State, from each of the Con- 
gressional Districts, one (1) member of the State 
Board of Education. . . . At the general election 
in 1952 and at each 
members shall be electei, . . . 

The foregoing statute expressly provides that members 
of the State Board of Education are elected at the general elec- 
tion. On the other hand, it has been held that the primary 
election is not an election for an office. 15 B Tex.Jur. D. 
427; Carter v. Tomlinspg 227 S.W.2d 795; tiler v. Neff; 
(D.C. Tex. 1924) 298 F. $15. 

Since a person running for the State Board of Educa- 
tion is elected at the general election and Section 9 of article 
2654-2 merely precludes a person from being elected to said 
board who holds another designated office, it is our view that 
this disqualification can be removed by a resignation from the 
latter office at anytime prior to the date of the general elec- 
tion. 

A person seeking election to the 
State Board of Education who holds the 
office of trustee of a local school dis- 
trict, may qualify for election to said 
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Board by resigning as school trustee at 
any time prior to the date of the general 
election. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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