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Dear Mr. Robinson: 

Texas is a party to the Uniform Interstate Compact on Juveniles (“ICI” or “compact”), set 
out in Family Code chapter 60. Under Article VII of the compact, a party state (the “sending state”) 
may allow a delinquent juvenile to reside in any other party state (the “receiving state”) while on 
probation or parole. Fam. Code 5 60.002, art. VII(a). The receiving state is obligated to accept the 
juvenile if the parent, guardian, or person entitled to legal custody of the juvenile resides or intends 
to reside in the receiving state. Zd. Where the parent, guardian, or legal custodian is not a resident 
of the receiving state, the receiving state may, in its discretion, agree to accept the juvenile. Id. 
When a delinquent juvenile is transferred t?om one state to another, the party states agree “[tlhat 
each receiving state will assume the duties of visitation and of supervision over any such delinquent 
juvenile and in the exercise ofthose duties will be governed by the same standards ofvisitation and 
supervision that prevail for its own delinquent juveniles released on probation or parole.” Id. 
art. VII(b). In other words, a delinquent juvenile on probation or parole transferred to Texas from 
another state is subject to the same visitation and supervision standards for probation and parole that 
apply to Texas delinquent juveniles. 

Your question arises from a fact situation in which a youth was adjudicated delinquent in 
California for conduct that would be considered indecency with a child in Texas. See Penal Code 
5 21.11 (defining offense of indecency with a child). California is a party to the compact. See Cal. 
Welf. & Inst. Code 5 1300. You tell us that the youth was placed on probation in California and 
transferred to Texas pursuant to the ICI, and that the youth’s local probation officer wishes to require 
the youth to register as a sex offender pursuant to the Texas Sex Offender Registration Program, 
Code of Criminal Procedure chapter 62. 

The Sex Offender Registration Program requires a person who has a “reportable conviction 
or adjudication” to register with the local law enforcement authority in any city or county where the 
person resides or intends to reside for more than seven days. Code Crim. Proc. art. 62.02. This law 
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applies to juveniles. SeeZn reB.G.M., 929 S.W.2d 604,606 (Tex. App.--Texarkana 1996, no writ); 
Open Records Decision No. 645 (1996). A conviction for indecency with a child is listed as a 
“reportable conviction or adjudication,” Code Crim. Proc. art. 62,01(5)(A), as is an adjudication of 
delinquent conduct for the same offense, id. art. 62,01(5)(G). Also listed as reportable is “a 
conviction under the laws of another state or the Uniform Code of Militsry Justice for an offense 
containing elements that are substantially similar to the elements of’ a Texas sexual offense. Id. art. 
62.01(5)(I). 

Because the Sex Offender Registration law states that an out-of-state conviction is reportable, 
you ask whether a youth who has an out-of-state adjudication of delinquency, which is not listed as 
reportable, can nevertheless be required by a juvenile probation officer, under the authority of the 
ICJ, to register as a sex offender. 

We begin by aftinning the premise that a youth adjudicated delinquent in another state for 
a sex offense is not required by Code of Criminal Procedure article 62.01 to register in Texas as a 
sex offender. The registration requirement for out-of-state offenders applies only to those who have 
been “convicted” of an offense. Juveniles are not “convicted” of crimes; they are adjudicated 
delinquent. See Fam. Code 4 5 1.03. Although both a criminal conviction and an adjudication of 
delinquency involve a determination ofresponsibility for the commission ofconduct that constitutes 
an offense, Texas law, California law, and we assume the laws ofmost or all other states, recognize 
this distinction between adult and juvenile proceedings. The Sex Offender Registration Program 
also recognizes this distinction, expressly stating that both convictions and adjudications of 
delinquency for sex offenses in Texas give rise to a duty to register. With respect to out-of-state sex 
offenses, however, the law states that out-of-state convictions are reportable, but gives no mention 
to out-of-state adjudications. Although the rationale of this result is not apparent to us, we find no 
indication that the legislature meant anything other than what it has said: juveniles adjudicated 
delinquent for sexual offenses under the laws of another state are not required by article 62.01 to 
register in Texas as sex offenders, even though Texas youths adjudicated delinquent for the same 
offenses must register. 

We must now consider whether the terms of the Interstate Compact on Juveniles, which have 
the full effect of law in this state, allow Texas probation officers to impose the requirements of the 
Sex Offender Registration Program on out-of-state delinquent youth transferred to Texas. In doing 
so, we are instructed by the compact that “[i]n carrying out the provisions of this compact the party 
states shall be guided by the noncriminal, reformative, and protective policies which guide their laws 
concerning delinquent, neglected, or dependent juveniles generally.” Fam. Code 5 60.002, art. I. 

Under the terms of the compact, a delinquent juvenile transferred to Texas is to be governed 
by the “same standards of visitation and supervision” that apply to Texas delinquent juveniles 
released on probation or parole. You appear to assume that this provision permits Texas juvenile 
probation officers to require out-of-state juvenile probationers to register as sex offenders since 
Texas youth must so register. We disagree with this assumption. The “same standards” provision 
of the ICJ applies only to the receiving state’s exercise of the duties of supervision over the 
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probationer. Rules adopted by the Texas Youth Commission (“TYC”) provide: “The receiving state 
will determine the type and quality of supervision. Age and duration are determined by the sending 
state.” 37 T.A.C. 5 117.9. And, under TYC rules, only the sending state can discharge a youth from 
probation. Id. 5 117.9(g). It is apparent horn the terms of the compact and TYC rules, and this 
office has held, that the sending state retains jurisdiction over the juvenile. See Attorney General 
Opinion DM-147 (1992) at 5. Thus the sending state retains the authority to set the terms and 
conditions of probation; the receiving state may only supervise the probation. One commentator 
explains: “The Compact authorizes only courtesy supervision by the receiving state of probation or 
parole that is structured and enforced by the sending state. Any amendments in the conditions of 
probation or parole must be made by the court or agency in the sending state that originally set the 
conditions.” Texas Juvenile Probation Commission, Texas Juvenile Law 306 (4th ed. May 1996). 

Texas law recognizes this distinction between the setting of probation conditions and the 
supervision of compliance with those conditions. In Texas, a court may place a delinquent juvenile 
on probation “on such reasonable and lawful terms as the court may determine.” Farn. Code 
5 54.04(d)(l) (emphasis added). “If the child is placed on probation, the terms of probation shall 
be written in the order.” Id. $54.04(f). One commentator has explained: “Basically, the conditions 
of probation require that the child obey the law, pay fines, restitution and fees (if so ordered), 
report to an officer regularly, obey jurisdictional requirements, obey parental authority, attend 
school or work regularly, and attend special programs which could benefit the probationer.” 
Roland0 V. Del Carmen, Texas Juvenile Law and Practice 83 (1991). Some probation conditions 
are permitted or mandated by statute. See, e.g., Fam. Code 5s 54.041 (restitution to victim), ,042 
(license suspension), .044 (community service), ,046 (graffiti removal). If a child is placed on 
probation for conduct constituting a sexual offense, the court may require that the child attend 
psychological counseling sessions and submit to polygraph examinations to evaluate the child’s 
treatment progress. Id. § 54.0405. In the event of an ICJ transfer, the sending state sets these types 
of probation terms and conditions, while Texas law determines the “standards of visitation and 
supervision” applicable to the juvenile probationer. 

In Texas, supervision of a juvenile probationer is administered by a juvenile probation 
officer. See Hum. Res. Code chs. 141, 142. Juvenile probation services are authorized to be 
provided “in response to an order issued by a juvenile court and under the court’s direction.” Id. 
5 142.001. “Traditionally, the two main functions of the juvenile probation officer have been as a 
personal counselor and as a broker of services, meaning serving as a link to the community services 
that the child and family need.” Del Carmen, supra, at 81. A juvenile probation officer may set 
reasonable requirements relating to supervision; however, the probation officer may not set or amend 
the terms and conditions of probation set by the court. See K.K.B. v. State, 609 S.W.2d 824, 825 
(Tex. Civ. App.--Texarkana 1980, no writ). Likewise, in the event of a transfer pursuant to the ICJ, 
a Texas probation officer may not alter the probation conditions set by the sending state. Under the 
ICJ, Texas law applies only to the “standards” of probation supervision. 

The compact does not define what is meant by “standards” of probation supervision. The 
Texas Juvenile Probation Commission, in an effort to improve and standardize statewide juvenile 
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probation services, is directed to and has adopted “minimum standards for personnel, staffing, case 
loads, programs, facilities, record keeping, equipment, and other aspects of the operation of a 
juvenile board that are necessary to provide adequate and effective probation services.” Hum. Res. 
Code 5 141.042; see 37 T.A.C. ch. 341 (Texas Juvenile Probation Standards). It is not clear that 
these are the standards of probation supervision to which the compact refers. However, we believe 
that these standards, which involve the quality of the day-to-day provision of probation services, 
rather than setting of the terms and conditions ofprobation, are the type contemplated by the ICJ to 
be applied to out-of-state delinquent youth transferred pursuant to the compact. 

In our view, the sex offender registration program is not a standard of probation supervision. 
Instead, a requirement to register as a sex offender is in the nature of a probation condition. Cf: 37 
T.A.C. 5 195.61 (listing sex offender registration as one of the required “terms and conditions” of 
adult parole); id. 9 197.21 (listing sex offender registration as one of the required “terms and 
conditions” of adult mandatory supervision). Because only a court of the sending state may set the 
terms and conditions of probation, we conclude that a Texas juvenile probation officer may not 
require a delinquent juvenile transferred to Texas pursuant to the ICJ to register as a sex offender.’ 

SUMMARY 

A youth adjudicated delinquent in another state for a sex offense is not 
required by the Texas Sex Offender Registration Program, Code of Criminal 
Procedure chapter 62, to register in Texas as a sex offender. A juvenile 
probation officer may not require a delinquent juvenile transferred to Texas 
for probation supervision pursuant to the Uniform Interstate Compact on 
Juveniles to register as a sex offender. 

Yours very truly, 

Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

‘We do not mean to suggest that a juvenile probation officer may require sex offender registration in 
circumstances other than an ICJ transfer. 


